Zašto postati član?
prev
next
Novosti
14.2.2011.

Pobuna ugostitelja: Osnivamo udrugu

Ugostitelji u restoranu osnivaju udrugu

Voda je došla do grla! Ili ćemo se sami organizirati ili svi staviti ključeve u bravu – kazuju dalmatinski ugostitelji, koji ovih dana, mimo cehovske organizacije pri Obrtničkoj komori, osnivaju vlastitu udrugu.

– Od Komore mi nemamo praktično ništa. Tamo sjede državni birokrati koji ne razumiju naše prave probleme, a nas 3500 samo u Dalmaciji zapošljava ljudi koliko tri-četiri škvera – kaže ugostitelj Miro Bogdanović, jedan od inicijatora osnivačkog skupa, na kojemu samo za početak očekuje najmanje stotinjak kolega.

– Strašno je što je u ovoj krizi svatko od nas usamljen u nastojanju da poboljša situaciju, a kad smo na okupu, predstavljamo jednu respektabilnu ekonomsku granu. Oko 900 dalmatinskih ugostitelja je zatvorilo lokale jer su većinu godine poluprazni. Znamo da je to posljedica pada standarda, ali kad bismo mi ugostitelji uspjeli poboljšati svoj položaj, uspjeli bismo i vratiti ljude u restorane – objašnjava Bogdanović, te dodaje:

– Udruga ima nekoliko ciljeva, a najvažniji je zajednički nastup prema dobavljačima. Šta to znači? Sada smo mi prisiljeni nabavljati hranu i piće po samoposlugama po jednakim cijenama kao i svi ostali građani, jer u nas ne funkcionira veleprodaja. Kad bismo djelovali zajedno, dobavljači bi nam bili spremni spuštati cijene, što bi se u konačnici osjetilo na našim cjenovnicima. Udruga će svojim članovima, koji će plaćati članarinu, osigurati zajedničke komercijaliste kako bi pregovarali s dobavljačima. Nekidan sam razgovarao s jednim našim uglednim vinarom koji mi je spremno odgovorio kako bi njegove cijene bile bitno niže kad bismo izravno s njime poslovali.

Miro Bogdanović pojašnjava kako bi ušteda već od minimalnih 10 posto godišnje ugostiteljima značajno poboljšala mogućnosti poslovanja. Članovima buduće udruge bio bi na raspolaganju zajednički odvjetnički ured i porezni savjetnik.

– Nama se ponekad teško nositi sa svim mogućim obvezama prema državi i vrlo praktično bi bilo kad bismo se mogli obratiti nekome tko je specijaliziran za našu branšu – kaže ugostitelj Božidar Bota Šare.

– Sada se ja uglavnom borim s nekim tko, slikovito rečeno, ima pečat i time ima moć! Ne možete ni zamisliti koliko nas administracija zna šetati okolo – dodaje Šare. On zapošljava 70-ak ljudi i zauzima se za to da udruga izbori osnivanje svojevrsne burze personala.

– Važno je da se ubuduće odvoje radnici od neradnika, te da se vodi evidencija o onima koji znaju raditi. Trebao bi zaživjeti zapadnjački sustav preporuke poslodavaca, a ne da uokolo šetaju kojekakvi priučeni kuhari i konobari – kaže Šare.

Udruga će, kažu inicijatori, imati i zajedničku zaštitarsku službu, kao i zajedničke reklamne akcije. Također, izborit će se za smanjivanje provizije kod kartičnog poslovanja te za popust pri davanjima ZAMP-u. Sve bi to poboljšalo i značajno pojeftinilo njihovo poslovanje te u konačnici vratilo goste u njihove lokale.

– Mi smo zimi pravi mrtvaci! Tužno je vidjeti dva gosta u cijelom restoranu – kaže splitski ugostitelj Zoran Grašo. On već ima prijedloge i za zajedničke gastroakcije koje bi privukle ljude. Za početak, članovi udruge posjećivali bi sami jedni druge samo da se lokalima udahne život.

Osnivačka skupština u Trilju

Osnivačka skupština održat će u četvrtak, s početkom u 11 sati, u restoranu “Lovac” u Trilju. Svi koji žele dodatne informacije mogu se javiti Miru Bogdanoviću.
- Mi smo velika organizacija, ima nas previše da bismo dopustili da nam drugi diktiraju uvjete poslovanja - kaže Bogdanović i tvrdi da će se interesna udruga sigurno proširiti i izvan Dalmacije. Inače, učlaniti se mogu svi ugostitelji neovisno o tome pripadaju li Obrtničkoj komori ili HUP-u.

Što će nam oni?

 - Što će nama Obrtnička komora? Ja ne znam da su išta pomogli. Ili na primjer Turistička zajednica? Što će mi ona kad ja sam godišnje potrošim sto tisuća eura na reklamu - kaže Bota Šare.

Komora ipak nešto radi

Miljenko Kardum, predsjednik Obrtničke komore Splitsko-dalmatinske županije, kaže da razumije probleme ugostitelja, ali odbija im dati za pravo kad kažu da u Komori ništa ne rade za njih:

- Smanjili smo davanja za spomeničku rentu i ZAMP, te prolongirali stupanje na snagu strogog zakona o pušenju. Podržavam nastojanja ugostitelja, naročito kad je riječ o direktnoj nabavi, jer nešto slično i vrlo uspješno su napravili mali trgovci.