Zašto postati član?
prev
next
Novosti

Nova interesna udruga ugostitelja - predsjednik Miro Bogdanović

Više od 50 ugostitelja s područja cijele Dalmacije, na skupu u triljskom restoranu “Lovac” u četvrtak, osnovalo je Inicijativni odbor od sedam članova, kojemu su dali u zadaću da pripremi osnivačku skupštinu “Hrvatskog interesnog udruženja ugostitelja”.

Za predsjednika Inicijativnog odbora izabran je Miro Bogdanović.

Otvarajući skup, Zoran Grašo je kazao da ova udruga želi okupiti sve ugostitelje u Hrvatskoj, od pokretnih ugostiteljskih radnji do najelitnijih restorana, jer samo udruženi mogu ostvariti interese kod države i dobavljača za sebe i svoje goste.

Ako bi ostali samo na razini regije, od cijele priče neće biti ništa, jer samo svi ugostitelji zajedno čine snagu koju će svi respektirati.

Posebno je značajno uspostaviti prihvatljivu komunikaciju s predstavnicima države. Jer, kako reče Ivan Kovač iz Kaštela, svaki kontakt ugostitelja s predstavnicima države sada se svodi ili na mandatnu kaznu ili na odlazak na sud. Zauzimajući se za vraćanje ugleda ugostiteljskoj struci, Zoran Kljaković Gašpić iz Solina iznio je podatak da je u hrvatskom ugostiteljstvu zaposleno 100 tisuća osoba, koje ostvare 30 milijardi kuna prometa, što govori o značenju te gospodarske grane.

Godišnja ušteda do 70.000 kn

Miro Bogdanović upoznao je kolege ugostitelje što bi im ova interesna udruga donijela.

Zajednički bi nastupali prema proizvođačima hrane i pića, bankama, i to ponajprije u vezi s kartičnim poslovanjem, ZAMP-u, reklamnoj kampanji, osigurali bi članovima porezne i pravne savjetnike, formirali bi burzu osoblja te burzu inventara. Kad bi zajednički nastupili prema proizvođačima vina, nabavne cijene mogli bi sniziti i do 30 posto, a toliko bi onda bilo jeftinije i gostima.

Na najvažnije pitanje zašto još jedna udruga kod tolikih u koje su ugostitelji uključeni, a da ih najčešće nitko nije ni pitao, Bogdanović je odgovorio da je članstvo u ovoj udruzi dragovoljno, a ako se udruga profilira kako je zamišljeno, interes za vlasnika jednog osrednjeg ugostiteljskog objekta izražavao bi se u godišnjoj uštedi između 40 i 70 tisuća kuna.

Pred Inicijativnim odborom i posebno predsjednikom Bogdanovićem velika je zadaća. Kako treba obuhvatiti ugostitelje s područja cijele Hrvatske, najizvjesnije vrijeme održavanja osnivačke skupštine i zaživljavanje ove interesne udruge je kraj tekuće godine, svakako poslije završetka glavne turističke sezone.