Zašto postati član?
prev
next
Novosti

Drugi dan manifestacije Peškafondo

"Peškafondo" pun delicija: od brujeta od liganja i ugorovih glava, salate od liganja do friganih lignji...Najgora je stvar otići na more praznog želuca, znaju to dobro organizatori lignjolova, centralnog dijela Peškafonda, dvodnevne hvarske manifestacije, koji su za natjecatelje pred loggiom pripremili otvoreno zajedničko kužinavanje i blago rečeno višesatni ručak prepun vrhunskih delicija. Ma ne samo za natjecatelje koji su ovako skupili snagu za novi morski okršaj, već i za brojne domaće, turiste, gladne i site što jednostavno nisu mogli odoljeti svim onim mirisima iz povelikih kuharskih lonaca.


A našlo se u tećama svega blaga, od brujeta od liganja i ugorovih glava, salata od liganja, pa lignji s povrćem, do frigane verdure mišane s friganim lignjama pa povezane s rižom. Za ovo zadnje zaslužan je bio SKMER-ov kuhar Robert Stipčević koji je sa svoje tri pomoćnice iz jedine ženske lignjarske ekipe Meri, Nives i Marijanom napravio takav gušt u teći da mu nije trebalo dugo da nestane.


Našao se tu i ribar Kalambera koji je satima mišao i mišao svoju delikatesu od brujeta. Onda i beogradski kuharski tandem Neno Živanović i Rade Marić kojima Dunav nije baš poznat po lignjama, ali zato cijeli kraj jest po odličnom prebrancu.


- Prebranac je gusti grah, naše autohtono jelo, a dobar je grah onaj koji se lako skuha i začini. Ovaj će biti dobar. E onda se stavi u rernu i zapeče. I to je to. I dobro se mora paziti da ima parni broj zrna. Ako je neparan, ne valja - našalio se Neno, vrteći kuvačom, šireći miomirise, vabeći onaj pusti svijet koji se sjatio, među njima i priličan broj pjevača iz postave Spliskog akvarela, na strpljivo čekanje u redu.


Cooking show u okviru Peškafonda se pokazao kao puni pogodak u zabavnom, gastro, ali i u promidžbenom smislu. Nije bio mali broj promatrača koji su se i smo ponudili na pomoć, eto makar u rezanju kapule, ali i onih što su od kuhara odmah na licu mjesta zatražili naputke za spremanje nečega takvoga kod kuće. E sada hoće li uspjeti, to se već ne zna. Ipak je ono što se krčkalo u loncima bilo netom ubrano iz mora, friško, mirisno, čisto, domaće, zdravo...


- Peškafondo je pun pogodak. Ispunio je svoj cilj, povezao je gastro scenu, predstavio domaće kulinarske snage, ali i turistima pokazao s kakvim blagom raspolažemo – kazao je Miro Bogdanović, uz Ivana Gospodnetića Garifula, grad Hvar, te Hrvatsku interesnu udrugu ugostitelja, kapo zapažene hvarske manifestacije.