Zašto postati član?
prev
next
Novosti

Prvi dan manifestacije Peškafondo

I furešti i domaći na drugom ‘Peškafondu’ guštali u bakalaru, pužima i gregadi

S kojega god kraja svijeta došao, gregadi, tripicama od grdobine ili drugim čudesima dobre kuhinje malo će koji turist odoljeti. Ne kaže se bezveze da dobro iće govori sto jezika, a svi se svode uglavnom na komplimente kuharu. Upravo se to u četvrtak u vrijeme ručka čulo pred hvarskom Loggiom, gdje je kuharska elita iz 15 gradskih restorana pokazala blago autohtone spize.

Drugi “Peškafondo”, manifestacija namijenjena prezentiranju našega gastronomskoga blaga, otpočela je Hvarskim marendinom, masovnom degustacijom najboljeg što Hvar na svojim jelovnicima nudi. Bilo je tu svega: brusketa s domaćim pestom, gregada, bakalara, viške pite, fritula, spuža, do marinade od morskog psa. Za prste polizat, i sve, kako bi rekao hvarski gost Hamid Hadžić, poznati sarajevski kuhar i televizijska gastronomska zvijezda, na “guzovaču”. U prijevodu, na “džabalesku”.

− Ovo je odlična prezentacija domaće gastronomske scene, koja je idealno nadopunila produljenu posezonu, blagdan grada i turističku ponudu – kaže Ivan Gospodnetić Gariful iz restorana “Gariful” koji je, uz Hrvatsku interesnu udrugu ugostitelja i Grad Hvar, organizator “Peškafonda”.

Fešta u čijem je središtu dvodnevni lov na lignje vezala se uz obilježavanje Dana Hvara i proslavu 400. rođendana Kazališta. Tim povodom Hvar već nekoliko dana pršti od nastupa klapa, raznih grupa i brojnih izvođača. U četvrtak je u grad stiglo i tehničko kazališno osoblje koje u Arsenalu priprema logistiku za “Spli’ski akvarel”, koji je na repertoaru u petak.

Bili su tu i veterani Hajduka, potrčali su za balunom s hvarskim kolegama, uvukli se u program pun promocija, recitala, predavanja koje je organizacijski osmislio splitski menadžer Damir Karaman. Velika obljetnica Hvaranima je donijela i tako dobar veliki šušur.