Zašto postati član?
prev
next
Novosti

Završena manifestacija Peškafondo 2012 - Gariful Hvar

 

 

Peškafondo - Gariful Hvar 2012. u organizaciji Grada Hvara, TZ Hvar, U.O.Gariful, Hrvatske interesne udruge ugostitelja i Udruge ”Dica s pjace” gastronomski je festival koji se prvi put održao na otoku Hvaru od 4.-6. listopada kao novi turistički projekt kojem je cilj promovirati domaće autohtone proizvode u ugostiteljstvu, produžiti turističku sezonu i okupiti sve zaljubljenike lova na lignje u natjecanju kao središnjem događaju.

Bila su to jedinstvena tri dana u kojima su se na okupu našli najbolji hrvatski ribolovci, kuhari, kuhari amateri, ugostitelji, vinari, maslinari, mali proizvođači i javne osobe.

Tako su posjetitelji i gosti prvog dana uživali u okusima i mirisima Hvarskog marendina sastavljenog od specijaliteta kojeg je spremalo 15-tak kuhara iz najboljih hvarskih restorana, redom članova Hrvatske interesne udruge ugostitelja, na kojemu su se mogle vidjeti razne delicije poput puževa, lignji s bobom, njoki i rižota… te drugog dana u Cooking showu u sklopu kojeg su hvarski kuhari i kuhari gosti te osobe iz javnog života pripremali jela od lignji za sve posjetitelje.
 

Središnje događanje manifestacije bio je peškafondo, tj. lov na lignje na koji se prijavilo 11 ekipa s po tri člana od kojih su neki potegli čak iz Ulcinja u Crnoj Gori ili Beograda samo da bi mogli na području hvarskog akvatorija sudjelovati u natjecanju. Skupilo se i nešto liganja, u dva natjecateljska dana pao je ulov od sveukupnih 15,02 kilograma, koje su vagane pod stručnim okom suca Damira Karuza Kalambere. Pobjednici su hvarska ekipe Doće koja je ulovila 4,45 kilograma liganja. Drugoplasirani su bili sinjski Alkari, pobjednici prvog dana lova, s 3,36 kilograma, a treća je bila ekipa Ćećere-ćeće s 3,18 kilograma.
 

 

 

 

 

 


Uz dobro iće ide i dobro piće, pa se na sajmu vina moglo upustiti u degustacije, jer na Hvaru kažu da lignja pliva tri puta za života; u moru, u ulju i u vinu. Također su u sklopu sajma predstavljeni i autohtoni otočni proizvodi kroz  izložbe i degustacije.

Fešta od liganja i lignjarskog pripetavanja završena je gala partyjem humanitarnog karaktera na kojem su se prikupljala sredstva za teško bolesnog dječaka Tina iz Jelse. Od ulaznica i aukcijske prodaje anđela, rad autorice Meri Čizmić Kraljević, sakupljeno je 12 tisuća kuna.