Zašto postati član?
prev
next
Novosti

Pobuna ugostitelja zbog neprovedivog roka fiskalizacije

Hrvatska interesna udruga ugostitelja i njeni članovi apsolutno podržavaju uvođenje fiskalizacije i prihvaćaju donešeni Zakon.

Ono što muči ugostitelje jest datum stupanja na snagu ovog  Zakona od 1. siječnja 2013. koji će većina ugostitelja dočekati nespremno.  

Nerealno je bilo za očekivati da će ugostitelji uložiti novac u skupu opremu i softvere prije donošenja samog  Zakona o fiskalizaciji koji je donešen 3. prosinca 2012.  I tek sada tisuće ugostitelja kreću u nabavu svega potrebnog i pokreću sve potrebne korake, a nespremni su više-manje svi bez čije pomoći ne mogu provesti fiskalizaciju – informatičke tvrtke, teleoperateri a u pojedinim sredinama i podružnice FINE. Nedvojbeno je da će nespremni biti kompjuteri i kase koje trebaju "izdavati" fiskalne račune. 

Pitamo, što će biti s ugostiteljima koji 1.siječnja 2013. ne budu „fiskalizirani“, a ne svojom krivicom?  


Zbog svih stvarnih ograničenja i problema, koje su nam potvrdili stručnjaci iz informatičkih kuća i knjigovođe, molimo Ministarstvo financija i Poreznu upravu da, na dobrobit države i ugostitelja, svojom odlukom omogući da kroz siječanj i veljaču kvalitetno osiguramo sve potrebne uvjete i opremu za ovaj proces jer je nemoguće da to bude 1. siječnja 2013.  Ne želimo da ugostitelji snose odgovornost i budu sankcionirani za nešto što se neće dogoditi njihovom krivnjom.  A još manje želimo zatvaranje velikog broja ugostiteljskih objekata 1. siječnja 2013.  kako bi se izbjegle kazne za one „ne fiskalizirane“ i odlazak ugostiteljskih djelatnika na Zavod za zapošljavanje.

Stoga, pozivamo sve ugostitelje da nam se pridruže na protestnom skupu i javnoj tribini Hrvatske interesne udruge ugostitelja u srijedu, 12.prosinca 2012. u 18 sati u dvorani Doma Hrvatske vojske na Poljudu (Poljudsko šetalište 1, Split) gdje će se između ostalog potpisivati peticija za odgađanje uvođenja fiskalizacije u ugostiteljstvu.  Nakon završetka skupa održat će se konferencija za novinare.