Zašto postati član?
prev
next
Novosti

Slobodna Dalmacija o fiskalizaciji

uvođenje fiskalnih blagajni od 1. siječnja pobunilo ugostitelje

‘Ministre Liniću, dajte nam disati još dva mjeseca’

Svi pričaju o fiskalizaciji koja kreće 1. siječnja iduće godine, a zaboravljaju da se u isto vrijeme mijenja porezna stopa za mnoge usluge u ugostiteljstvu s 25 na 10 posto.

E sad, zamislite kad nakon lude novogodišnje noći u kojoj je posla obično preko glave, ugostitelj ujutro bude morao istovremeno krenuti s fiskalnom blagajnom i mijenjati porezne stope na piće ili jelo koje nudi. To će biti ne inventura, nego pravi show – upozorava mr. Toni Glavina, potpredsjednik Hrvatske interesne udruge ugostitelja, što bi se moglo dogoditi u primjeni fiskalizacije u praksi.

Inicijativa je OK, provedba - ne
 

Ugostitelji, ističe mr. Glavina, pozdravljaju Vladinu inicijativu kojom će se sigurno smanjiti udio sive ekonomije u ugostiteljstvu, ali traže i to da se rok za provođenje ovih mjera produlji. Dapače, počeli su s prikupljanjem potpisa za peticiju kojom će isto tražiti od Ministarstva financija, a od kojega zahtijevaju i odgovor što će biti s onima koji nisu “fiskalizirani” do 1. siječnja, ali ne svojom krivnjom.

- U Narodnim novinama ovaj je zakon obznanjen 3. prosinca, što znači da ugostiteljima ostaje manje od mjesec dana za njegovu provedbu. Uzmemo li u obzir da većina ugostitelja nema dovoljno informatičkog znanja da bi se nosila s novotarijama koje ih čekaju, smatramo da bi država trebala odobriti pokusno razdoblje od 60 dana u kojem ćemo se svi zajedno moći prilagoditi novom načinu poslovanja.

Dva su mjeseca dovoljna da se u praksi detektiraju svi problemi na terenu, a treba vidjeti i kako će sustav funkcionirati u punom pogonu – ističe čelnik strukovne udruge i dodaje da će od 1. travnja fiskalizacija zahvatiti i sva slobodna zanimanja, a od 1. srpnja, dakle, početkom glavne turističke sezone i ulaskom Hrvatske u EU – i putničke agencije.

Lov u mutnom
 

- Problem je i taj što pet, šest ozbiljnih informatičkih tvrtki na našem području, neće do 1. siječnja moći iznijeti sav taj posao, pa se sad ugostiteljima nude kojekakve firmice bez dovoljno iskustva i znanja u informatici, ne bi li nešto zaradili, a nije svakomu vjerovati da će dobro odraditi povjereni posao – veli mr. Glavina i objašnjava da se kod nas brka pojam fiskalizacije i fiskalnih blagajni.

– Ovo nisu fiskalne blagajne kao što su one koje su bile uvedene u Srbiji, već se preko softverskih rješenja ugostitelji povezuju s Poreznom upravom. I na Zapadu su mnogi uveli slične modele provjere naplate poreza, a ono što se nama nudi suvremenije je i efikasnije od fiskalnih blagajni u Srbiji i Bosni – napominje naš sugovornik.

Na kraju, najvažnije! Za one koji se od 1. siječnja 2013. ne povežu s Poreznom upravom preko interneta, slijede kazne od 1000 do čak 500.000 kuna. Zato, tko još nije pokrenuo proces fiskalizacije poslovanja, krajnje je vrijeme da to i napravi.
 

Cijeli članak pročitajte ovdje