Zašto postati član?
prev
next
Novosti

Večernji list o fiskalizaciji

Preuzeto s www.vecernji.hr

fiskalizacija
 

Prijetnja Vladi: Zatvaramo 3000 kafića, idemo u štrajk!

Samo je šesnaest dana ostalo do uvođenja fiskalizacije u ugostiteljske objekte, a ugostitelji su potpuno nespremni. Svaki ugostitelj već je morao od Fine kupiti certifikat kojim se autorizira i povezuje s Poreznom upravom i osigurati trajnu internetsku vezu kako bi neprekidno bio u kontaktu s poreznicima. Informatičari su trebali uskladiti softver postojećih kasa s programom fiskalizacije, a oni koji nemaju PC blagajne trebali su već uložiti nekoliko tisuća kuna u opremu.

Ipak, prema podacima Fine, samo je 6530 obveznika dosad kupilo certifikat, a to nije ni trećina ukupnog broja ugostitelja.
 

Štrajk ugostitelja

Ugostiteljstvo je jako stradalo u krizi, a troškovi su porasli. Mnogi su ugostitelji blokirani – upozorio je Ante Mihić, predsjednik Ceha ugostitelja. Upozorava da je ugostiteljima koji su u unajmljenim prostorima već danas teško zaraditi i minimalnu plaću pa zato procjenjuje da će fiskalizacija ugasiti između 10 i 20% ugostiteljih objekata, što znači gašenje oko 3500 objekata i nestanak 4000 radnih mjesta u ugostiteljstvu. S druge strane, Ministarstvo financija iznosi da se prijavljivao dnevni promet od samo 600-tinjak kuna. Od fiskalizacije Vlada očekuje milijardu kuna godišnje.

Da će biti teško preživjeti fiskalizaciju upozorava i Tonči Glavina, potpredsjednik Hrvatske interesne udruge ugostitelja. Ta udruga već je organizirala prosvjed protiv fiskalizacije u Splitu, gdje je peticiju potpisalo 120 ugostitelja, a najavljuje prosvjede po cijeloj državi i masovno zatvaranje kafića i restorana.

– U novogodišnjoj noći u ponoć bismo trebali ugasiti glazbu, zatvoriti kafiće i raditi inventuru ako ne želimo plaćati kazne – slikovit je Glavina, koji upozorava da problem leži i u istodobnoj primjeni novih poreznih stopa u ugostiteljstvu. Informatičari u sedam dana imaju i veliki posao prilagodbe sustava novim stopama PDV-a i uvođenju fiskalizacije pa ne vjeruje da će se posao obaviti na vrijeme..

– Porezna uprava najavila je da će pečatiti objekte koji nisu fiskalizirani i zatvarati ih uz prepisivanje kazni i do 500.000 kuna – kaže Glavina, čija je udruga poslala otvoreno pismo ministru Slavku Liniću pozivajući ga da odgodi fiskalizaciju barem na dva mjeseca.


Cijeli članak pročitajte ovdje