Zašto postati član?

Otvoreno pismo Ministarstvu financija

Hrvatska interesna udruga ugostitelja uputila je otvoreno pismo Ministarstvu financija i relevantnim udrugama u R.Hrvatskoj kojim traži odgodu fiskalizacije u ugostiteljstvu.

REPUBLIKA HRVATSKA

MINISTARSTVO FINANCIJA

Katančićeva 5

10000 Zagreb

n/r g. Slavko Linić, ministar financija

PREDMET:                   Molba za odgodu stupanja na snagu Zakona o fiskalizaciji za ugostiteljstvo

traži se –

Poštovani g. ministre Liniću,

Hrvatska interesna udruga ugostitelja i njeni članovi apsolutno podržavaju uvođenje fiskalizacije i prihvaćaju donešeni Zakon.  Smatramo da je uvođenje reda u radu s gotovinom u interesu i Vlade Republike Hrvatske i ugostitelja.  Nadalje, smatramo da su više manje svi sudionici ovog projekta – Porezna uprava, fiskalni obveznici, isporučioci hardvera i softvera prepoznali odabrani način fiskalizacije kao dobro rješenje.   Ono što ne podržavamo jest datum stupanja na snagu ovog  Zakona,  od 1. siječnja 2013. koji će većina ugostitelja dočekati nespremno.

To tražimo, u ime naših članova ugostitelja, zbog stvarnih ograničenja i problema koji se događaju na terenu po pitanju instaliranja interneta, dobivanja certifikata u pojedinim manjim mjestima, opterećenosti informatičkih tvrtki zahtjevima koje nisu u mogućnosti obraditi i servisirati veliku bazu svojih klijenata do 1.siječnja 2013. te velikoj ne educiranosti ugostitelja.  Rok od nepunih mjeseca dana, kao i nikakav rok za otklanjanje pogrešaka, je nedovoljan kako bi se kvalitetno pripremio ovako veliki projekt.  Podsjećamo kako je zbog neadekvatnog roka prilagodbe u nekim našim susjednim zemljama, zbog uvođenja fiskalizacije, došlo do kolapsa, koje je na kraju rezultiralo i propadanjem cijelog projekta.  Također, mjesec prosinac, kao i prvi dan u Novoj godini, su od iznimne važnosti za ugostitelje kada se maksimalno trebamo posvetiti svom ugostiteljskom poslu kao i prilagodbi novih poreznih stopa na većinu arkitala u ugostiteljstvo, a koja stupa na snagu također 1. siječnja 2013.  Glavno pitanje koje postavljamo i na koje molimo odgovor je, što će biti s ugostiteljima koji 1.siječnja 2013. ne budu „fiskalizirani“ ne svojom krvicom?

Povodom nezadovoljstva ugostitelja, problema s provedbom,  straha i ne znanja o onome što nas čeka u prvom danu sljedeće godine jučer je, srijeda 12.prosinca 2012. u 18 sati, Hrvatska interesna udruga ugostitelja organizirala tribinu za Grad Split uz potpisivanje peticije da se datum stupanja na snagu Zakona o fiskalizaciji odgodi.  Peticiju je potpisalo više od 120 obrtnika i trgovačkih društava ugostitelja Grada Splita te Vam ovim putem upućujemo apel za odgodom navedenog roka.  Ono što želimo izbjeći jest pečačenje ugostiteljskih objekata i penaliziranje odgovorih osoba te sveopće zatvaranje ugostiteljskih objekata kao i mogući kaos i proteste.  Molimo za razumjevanje i partnerski odnos jer ponavljamo, i nama je u interesu da se jedan ovakav veliki i dobar projekat ne  upropasti nedovoljnom pripremom i nerealnim rokovima.  Na dobrobit države i ugostitelja, svojom odlukom omogućite da kroz siječanj i veljaču kvalitetno osiguramo sve potrebne uvjete i opremu za ovaj proces te iskoristimo taj rok za eventualno otklanjanje grešaka kojih će sigurno biti kada sustav krene u punom pogonu.  Nemoguće je da to bude već 1. siječnja 2013.

Ukoliko se oglušite o našu opravdanu zamolbu i apel bit ćemo primorani iskoristiti sve raspoložive mogućnosti poslovnog, obrtničkog i građanskog neposluha... do izlaska na ulice i protesnog zatvaranja svojih ugostiteljskih objekata.  Jer, u situaciji u kojoj se kao zajednica i pojedinci nalazimo najmanje što možemo očekivati od političke elite jest partnerski, a ne kažnjenički odnos.

U nadi Vašeg pozitivnog odgovora,

S poštovanjem,

Miroslav Bogdanović

Predsjednik Hrvatske interesne udruge ugostitelja