Zašto postati član?

Objava za medije sa sastanka Skupštine HIUU

OBJAVA ZA MEDIJE

Dana 07.02.2014. održan je sastanak Skupštine Hrvatske interesne udruge ugostitelja koja zastupa preko 520 pravnih osoba - ugostitelja i koja kao najjača strukovna udruga ugostitelja ide prema Zakonodavstvu s određenim prijedlozima.

Ugostitelji smatraju kako bi im trebala biti pružena mogućnost zapošljavanja radnika u onim trenutcima kada imaju povećani obujam posla (bilo da se radi o restoranima koji organiziraju vjenčanja ili noćni klubovi kojima je vikendom potrebno više konobara), a da to ne povlači za sobom prijavu radnika na određeno vrijeme za cijeli mjesec. To, naime, iziskuje velike troškove kod ugostitelja vezane za same prijave. Ovakav problem privremenog zapošljavanja koji zakonski nije reguliran, tjera ugostitelje da „plivaju“ u sivoj ekonomiji, zapošljavajući „na crno“, te time riskiraju drakonske kazne od strane inspektorata. Ugostitelji su mišljenja da bi uvođenje voucher-a za privremeno zapošljavanje uvelike suzbilo područje mutnog poslovanja, da bi se povećala sama kvaliteta usluge te fleksibilnost u poslovanju.

Prijedlog Zakona o povremenim poslovima i ranije je bio u proceduri, međutim odbijen je zbog straha Sindikata da bi uvođenje voucher-a dovelo do malverzacija i iskorištavanja ovakvog obrasca, a na štetu samih ugostiteljskih radnika.

Naravno da to nije ono što Hrvatska interesna udruga ugostitelja želi i stoga smatramo da bi trebalo postaviti okvire koji će zaštititi i radnike i poslodavce i spremni smo skupa sa Zakonodavcem doći do rješenja od zajedničkog interesa.

Druga tema sastanka je zahtjev ugostitelja da se sa javne gradske površine iz centra grada uklone frižideri koji se sada nalaze u sklopu kioska, a koji prodajom rashlađenog pića čine nelojalnu konkurenciju ugostiteljima. S obzirom na obujam artikala koje u svom asortimanu imaju trgovine i kiosci (a tu spada hrana, alkoholna i bezalkoholna pića te kavovine) smatramo da bi za suzbijanje nelojalne konkurencije hrvatskom ugostiteljstvu bilo potrebno pomaknuti kioske na minimalnu udaljenost od 200 metara od ugostiteljskih objekata. Centar svakog grada je srce događanja u sezoni te smatramo da bi strategija i odluke koje donose lokalne vlasti trebale biti usmjerene na razvoj turizma i konkurentnost ugostiteljstva te se ovakvi i drugi problemi koji ugrožavaju ugostiteljstvo nikako ne smiju zanemariti.

Miro Bogdanović, predsjednik HIUU

Osoba za odnose s javnošću:

Tonči Glavina, potpredsjednik

Tonci.glavina@hiuu.hr