Zašto postati član?
prev
next
Novosti

Priopćenje za javnost

 

Priopćenje vezano za naprasno zatvaranje manifestacije Street food festival u splitskom Đardinu, prikrivenog pokušaja brze ugostiteljske zarade

 

Konačno malo razuma! Naglašavamo da splitski ugostitelji nemaju ništa protiv manifestacija, dapače, žele ih što više i žele u svima njima sudjelovati. Ali, manifestacija ne može i ne smije biti paravan za pružanje ugostiteljske usluge na rubu zakona.

U Đardinu se u mjesecu svibnju pružala usluga ugostiteljstva koje ne ispunjava minimalne tehničke uvjete. Minimalni tehnički uvjeti za posluživanje hrane su vrlo striktni i zahtijevaju značajnu investiciju koju svi ugostiteljski objekti moraju ispunjavati. Ugostitelji u gradu plaćaju skupe najamnine gradske površine-štekate CIJELU GODINU  iako koristi od štekata imaju samo u prosjeku nekih stotinjak dana.

Ugostitelji  plaćaju spomeničke rente i desetke drugih parafiskalnih nameta, u sustavu su fiskalizacije i nadzora 365 dana u godini. U prosjeku zapošljavaju  20-40 zaposlenika te ispunjavaju sve minimalno tehničke uvjete (veličinu prostora, sanitarne čvorove, sanitarne nadzore i higijenske minimume, sve moguće vrste atestiranja uključujući buku, SVI su u sustavu HACCP-a (najstroža kontrola nabave, skladištenja i obrade namirnica i još puno toga što javnosti nije zanimljivo čitati i o čemu malo znaju).

 

Recite nam ima li ugostiteljski dernek u Đardinu minimalne tehničke uvjete? Je li u sustavu HACCP-a? Gdje su im sanitarni čvorovi i koliko je u njih uloženo? Gdje su im atesti? Imaju li ateste za buku? Jesu li kupci u Đardinu dobili fiskalizirani račun?

 Naravno, kada bi oni svi poplaćali sve namete i davanja koja plaćaju ugostitelji kroz cijelu godinu onda im ovo sve skupa ne bi imalo smisla i ne bi to radili. Najlakše je staviti kućicu mjesec dana i pobrati novce, puno lakše nego raditi, plaćati i boriti se cijele godine. Ugostitelji u gradu Splitu to sve plaćaju cijelu godinu i vrlo korektan su partner i platiša i gradu Splitu i državi, što će potvrditi i sve relevantne institucije. Split je u posljednjih nekoliko godina doživio ugostiteljski bum i ugostiteljska ponuda u gradu Splitu nikada nije bila bogatija. U najvećem dijelu to je zasluga realnog sektora odnosno privatnih investicija ugostitelja u gradu Splitu. Ovakve manifestacije (prikriveni ugostiteljski derneci na rubu zakona) ne poboljšavaju ugostiteljsku ponudu nego je nazaduju. A da znamo itekako o ćemo govorimo najbolji primjer je i Božićni sajam koji je isključivo na naše inzistiranje i organizaciju ove godine dopušten i na Pjaci po prvi put i bio je apsolutni hit. Na Pjaci nisu bile kućice nego ugostiteljski objekti koji rade cijele godine, a svoju ponudu i aktivnosti su prilagodili manifestaciji, i dapače, bili sastavni dio iste. Kada govorimo o ugostiteljstvu, upravo takve manifestacije moramo raditi i razvijati.

Ovom prilikom pozdravljamo odluku Grada Splita o zatvaranju spomenute manifestacije te vjerujemo da je Grad prepoznao da se radi o lošoj ugostiteljskoj praksi koju u budućnosti treba izbjegavati.

Napominjemo za kraj da gradske manifestacije svakako  podržavamo i podupiremo, pogotovo one koje povećavaju aktivnosti tijekom mirnijeg dijela godine, ali ne podržavamo manifestacije koje su paravan za brzu zaradu na štetu firmi i obrta koje rade tijekom cijele godine!!!